Två resmål i Spanien

I Barcelona pågår det en ständig kamp mellan det gamla och det nya. Det spända förhållandet mellan tradition och framsteg utmärker såväl staden som dess nära 1.6 miljoner invånare. Vid Katalanska torget börjar Las Ramblas, 2 km tråket som slingrar sig stadens centrum ner till hamnområdet. Här finns gott om trottoarkaféer och shoppingmöjligheter. Nere i hamnen hittar du Columbusmonomentet och Sjöfartsmuséet som bl a har en kopia i full skala av Columbus flaggskepp Santa Maria.

Från hamnen kan du ta linbanan upp till Montjuich, en liten bergsplatå med en typisk spansk by där de bl a serverar katalanska specialiteter såsom bondbönor och lammgrytor. Inte så lång resa från larmande Las Ramblas ligger de klassiska gotiska bygganderna, Barri Gòtic. Här finner du  det fantastiskt vackra och välbevarade byggnaderna från medeltiden. Även Santa Eulalias Katedral och det berömda Picassomuséet. Några kvarter öster om Barri Gòtic ligger oasen Ciutadella med Barcelona Zoo där den som törstar efter grönska kan få sitt lystmäte.

I hjärtat av Spanien, på en högplatå i det vackra kastilianska landskapet, ligger Madrid. Denna kulturella miljonstad står under ständig förändring i rask takt. Puerto del Moro är namnet på den gamla staden i Madrid. Här hittar du mängder av små butiker och på söndagarna förvandlas de smala gatorna till världens största loppmarknad och frimärksmarknad.

Längre österut ligger det praktfulla torget Plaza de la Cibeles med Spaniens mest kända fontän. Se den i kvällsljus! Calle de Serrano är Madrids exklusiva shoppinggata med mängder av modeaffärer, varuhus, biografer och matställen. På kvällarna blir Madrids centrum en enda stor festplats, folklivet omkring Plaza de Santa Ana stort och livligt. Här kan du prova på specialiteter från det kastilianska köket såsom tapas, Castellana (soppa på vitlök, paprika, skinka), chorizokorv och vällagad komage på Madrids vis. På en av de många flamencoklubbarna kan du låta maten sjunka ner i takt till stampande klackar och vibrerande gitarrer. Pradomuséet i Madrid är Spaniens hela stolthet och kulturskatt. Här finns över 3000 verk samlade av kända konstnärer världen över. Ett annat traditionellt kulturinslag är den omdiskuterade tjurfäktningen som drar tusentals människor till den stora arenan med 32 000 åskådarplatser. Vill du ha en biljett skall du vara ute i god tid. Hotellets portier brukar kunna hjälpa till.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *