Skall du göra en badrumsrenovering?

Det sägs att badrummet är nyckeln till framgång vid bostadsaffärer och genom att hålla badrummet i ett bra skick, gärna ha den där lite lyxiga känslan med en duschkabin av högsta kvalitet, så höjer man värdet på bostaden. Även om vissa badrum säljer bättre än andra, bör din regel alltid vara att premiera en personlig stil. Badrummet och hemmet ska återspegla dig som individ och inte vara en installation som bättre platsar i en inredningstidning.

Om du skall renovera ditt badrum så kommer du att ha ganska rejält med arbete framför dig. Dock kan arbetet bli enklare och billigare om du ägnar en tid åt att planera ordentligt och det är de olika bitarna i en badrumsrenovering som vi skall gå igenom här. Vi kommer komma med designtips och handfasta råd för hur man bäst gör de olika delarna.

duschkabin

Ett badrum är ett komplext utrymme i en bostad, komplext med anledning av att det skall finnas relativt mycket på en i de flesta fall ganska liten yta. Är ni fler i familjen så skall dessutom allas önskemål tas med in i badrumsrenoveringen.

Täthet runt golv och brunnar tillsammans med säkerhet är de två viktigaste faktorerna vid en badrumsrenovering. Det man absolut inte vill uppleva är att det läcker någonstans och att man upptäcker det ett halvår senare, det kan bli en oerhört dyr resa som man gärna undviker. Säkerheten handlar till stor del om starkström, många använder olika elektriska apparater såsom rakapparat, hårför och plattång inne i badrummet. Att då säkerställa att man har korrekt installerad elektricitet är av största vikt. Men oj vad fina badrum man kan få om man lägger ner tid, pengar och energi på det.

Just när det gäller elektricitet i badrum så gäller det att tänka på en hel del saker. Bland annat så finns det olika så kallade IP-klasser som gäller för elektricitet som skall finnas i till exempel badrum. Det är viktigt att man under sin badrumsrenovering säkerställer att det är saker med rätt IP, anpassade för att kunna användas i den miljö som är i ett badrum, fuktighet och allt annat som finns att tänka på. Idag måste du installera en jordfelsbrytare om du bygger nytt eller renoverar ditt badrum och du måste veta att du använder ett uttag för det som det är till för, i badrum och på toaletter är det vanligt att man drar in 110v för rakapparater och då kan man inte koppla annan apparatur till det uttaget.

Man får ej heller dra förlängningskablar i ett badrum utan allting måste vara fast installerat och när det gäller fasta elinstallationer så får dessa bara utföras av behöriga elektriker.

Idag finns det många böcker som täcker in precis allt du behöver veta om badrumsrenoveringar, vilka material som får användas, vilka saker du får göra själv och vilka saker som måste utföras av proffesionella hantverkare med rätt behörigheter. TV-program som Sommartorpet och Äntligen hemma gör att fler och fler ger sig på att göra saker själva med sin bostad, det är roligt men det gäller att man vet vad och hur man skall göra, och vad som bör lämnas bort till andra. Idag kostar vatten och fuktskador cirka fem miljarder kronor om året i Sverige och merparten av detta beror på att man inte gjort ett tillräckligt bra arbete.

Så säkerställ innan du börjar och under tiden du arbetar med din badrumsrenovering att du vet exakt vad du skall göra och att det blir rätt hela vägen, då kommer du kunna njuta av ditt badrum i många, trygga år framöver!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *