Fördelen med LED belysning gentemot halogen

Det finns många olika faktorer som spelar in hur man ska välja sin belysning. Ska man satsa på den gamla och säkra kortet med halogen belysning, eller ska man satsa på de nya och moderna LED lamporna? Detta är en fråga som många ställer sig och som det finns få svar på. Fördelar med LED belysning gentemot halogenbelysning är att de inte avger någon värme, samt att de drar väldigt lite energi. Man kan enkelt jämföra en 50W halogenlampa med en 5W LED lampa. Färgåtergivningen och ljustemperaturen har börjat bli allt mer lika.

Men hur långt har tekniken i led belysningen kommit nu då? Jo det ligger väldigt långt fram i utvecklingen med LED lampor, och det utvecklas hela tiden. Det fantastiska är att man på sistone har gjort väldigt mycket mer fokuserad LED belysning, och man har då fått ner storleken på dem, och då samtidigt priser eftersom det inte längre krävs lika stora resurser för att frakta varorna.

LED belysning

Många klagar även på att LED belysning har ett väldigt kallt ljus, men stämmer detta? Det har varit sant att LED lampor bara haft de blåa, kalla ljuset. Men detta börjar ändra på sig. Man börjar nu kunna komma ner på låga kelvingrader, och får då ett mycket varmare ljus. Man kommer nu nämligen ner till 2700 kelvin, vilket motsvarar glödljus.

När det sedan gäller priset, kan många se detta som ett problem. Men saken är den att LED belysning är inte speciellt dyrt längre. Det finns självklart företag som försöker mjölka ur otroligt stora pengar ur LED lamporna, men sedan finns det även företag som försöker få till ett nytt och bättre samhälle, och detta genom att erbjuda bra priser på LED lampor för att minska energiåtgången inte bara i Sverige, utan i hela Europa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *