Det mentala inom löpningen

Att löpningen skulle vara den absolut enklaste sporten är inget som gäller i alla lägen. Oavsett hur mycket man har tränat kan det uppstå situationer, som vid tävlingar, då man märker att ens löpteknik inte är den ända faktor som spelar roll för att man ska nå ett sådant resultat som man har riktad in sig på. Ens egna nerver är ett typexempel på sådana saker som måste tränas upp vid sidan av löpningen för att kunna ge ett resultat och göra en ännu bättre.

Det strategiska tänkandet

Det strategiska tänkandet är en förmåga som man alltid har användning av, även under löpningen. Dels handlar det om att bygga upp ett självförtroende och dels om att kunna förutse andras beteende. Detta är en förmåga som byggs lika väl på spel i ett poker room som genom ren erfarenhet. Kan man med denna förmåga lättare se hur mycket krafter ens konkurrenter har kvar kommer man också kunna planera sin egen löpning. Att satsa all sin kraft i början av loppet istället för att spara krafter till spurter på slutet kanske kan löna sig i vissa fall men vara en dålig strategi i andra.

löpningen

Konsten att fokusera

Att variera sin träning med andra sporter är en sak som bygger upp en allsidighet när det gäller ens förmågor samtidigt som man har chansen till att bygga upp styrkor som man inte lika lätt kan bygga upp inom löpningen. Ens kroppsliga styrka och muskelkraft kan kompletteras genom styrkepass på gymmet. Även träningsformer som pilates och olika yogaformer kommer att bygga upp muskler, samtidigt som man tränar på att fokusera och stänga ute allting annat. Att kunna fokusera på sin egen kropp och inte på tävlingsmomentet och ens konkurrenter är något som kommer att vara en fördel på tävlingar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *